top of page

Värmland

Glaskogen, Arvika

I naturreservatet finns 300 km vandringsleder att välja på, allt från rundturer för några timmar till veckolånga turer med övernattningsmöjligheter i vindskydd, övernattningsstugor eller lägerplatser. Fina kanotleder och en mängd sjöar med drickbart vatten. Bra fiskemöjligheter, fiskekort krävs. För att övernatta i vindskydden och i stugorna, och för att använda sig av lägerplatserna, behöver man Glaskogskortet som finns att köpa på Arvika Turistbyrå och i Lenungshammar.  Vad gäller handikapptillgängligheten så finns det en natur- och kulturstig för rörelsehindrade som utgår från Lenungshammar. RTC finns vid rastplats i Lilla Rämmingen samt fiskebrygga för handikappade, RTC vid stugan i Dammarna, vid p-plats i Kalleboda, Herrgårdsbacken i Lenungshammar RWC.

 

Segerstads naturreservat, Karlstad

2.5 mil sydväst om Karlstad ligger detta naturreservat. Här har man tänkt till riktigt ordentligt med breda och fina stigar. Det finns tre ställen vid vattnet som man kan ta sig fram till med rullstol, där emellan går det en stig, ganska tuffa backar på några ställen. Ställena är Arnäs udde och Hamnholmarna som ligger vid den södra delen av reservatet och sedan Osnässundet som ligger vid den nordöstra delen.  Här är en liten film som visar hur det ser ut när man åker ut till holmarna.

Stockholm

Kottlasjön

Numera kan man med enkla medel ta sig till Lidingö med den nya Lidingöbanan som öppnade i november 2015.

På de gamla tågen var det ett trappsteg för att komma in i vagnen vilket resulterade i att det var omöjligt att ta sig ombord om man satt i rullstol, men nu har man byggt om perrongerna och fått nya vagnar, så nu är det bara att åka rätt in.  Om man nu har bestämt sig för att ta sig en tur med det nya tåget så kan jag rekommendera att man stiger av vid stationen Kottla som ligger sju stationer bort om man börjar i Ropsten.

 

När man stiger av tåget så tar man vänster och följer Kottlavägen ner tills man kommer till en badplats, ca 600 meter. Vill man bada så finns det en ramp som gör det lättare att ta sig i vattnet. Vänster om baplatsen går det en väg, Badbergsvägen, följ den in mot skogen, vid skogskanten blir det grusväg. Efter någon kilometer kommer man fram till en träbro som går över en bäck, gå över den och fortsätt upp till en t-korsning, där finns det två valmöjligheter. Om man svänger höger och fortsätter vägen kommer man, efter någon kilometer, fram till en rastplats där man kan ta sig en fika och kolla på utsikten. Väljer man att svänga vänster vid t-korsningen kommer man fram till Långängens gård där man kan fika. Det går att ta sig in, men det är trångt. Handikapptoalett finns.

Vägarna är både asfalterade och grusvägar, på några ställen är det ganska backigt, speciellt i början, men det är värt att kämpa lite extra för det är ett väldigt vackert område.

Kyrksjölöten, Åkeshov

Ett underbart område som bjuder på en underbar natur, men även lite historia, i form av gamla gravplatser. Sträckan runt sjön är ca 2 km. Underlaget är hårt packat grus/jord, några småbackar efter vägen. Det finns två bryggor, varav en är anpassad för människor i rullstol. Det finns en bred och fin spång som gör att man kan ta sig torr vid kärrområdet.

Närmaste tunnelbana är Åkeshov och från stationen följer man skyltarna som leder mot naturreservatet som liggger ca 600 meter bort.

Lövhagen, Nynäshamn

En promenad som verkligen kan rekommenderas. Asfalterad väg med fantastisk utsikt, det finns dock en hel backar som är ganska tuffa. När man kommit upp på toppen finns ett cafe och vandrarhem. Här finns ett antal stigar som man kan åka på med rullstol, en av dem leder ner mot stranden där man kan fika. Handikapptoaleter finns på flera ställen. Klicka på länken så kommer ni till en karta på området.

Järvafältet

Järvafältet ligger nordväst om Stockholm och sträcker sig över flera kommuner och är ett riktigt bra område att åka rullstol på. Det finns ett flertal grusvägar att välja mellan och ett antal rastplatser, några kan vara lite problem att komma fram till. Bilden längst ner till vänster är en film som visar hur vägarna ser ut.

På några ställen har man placerat färister så att kor och andra djur inte kan smita, men då har man gjort en grind på sidan så man ganska lätt kan ta sig förbi. Anpassade toaletter finns vid stigen som går in till fågeltornet, söder om Säbysjön och vid Säby gård.

Ulfsleden

Ulfsleden är en av tre pilgrimsleder som utgår från Frösunda kyrka som ligger norr om Vallentuna. Frösunda är stationen som man stiger av om man åker Roslagsbanan, för att sedan gå några hundra meter tills man kommer till en asfalterad väg som svänger in höger. Sedan följer man vägen tills man kommer till Orkesta kyrka som ligger 4 km bort på höger sida. Vid nästa korsning svänger man vänster och fortsätter ytterligare några kilometer bort. Efter en lång nerförsbacke kommer man till en skylt där det står Granby, sväng in där (vänster) och följ grusvägen bort. Efter en stund kommer man fram till ett café, Hökeriet, där kan man ta en fika om man vill, vilket kan vara skönt, för det är en riktigt lång och brant backe upp innan man kommer till caféet. Man måste dock hojta på personalen för man kommer inte in med rullstol.

Det finns tre handikapptoaletter efter leden, en vid Frösunda kyrka, en vid Orkesta kyrka och en vid caféet. Nedan har ni en informationsfolder om lederna och en film om Ulfsleden.

Trekanten, Liljeholmen

Trekanten är en liten sjö som ligger nära Liljeholmen. Man tar tunnelbanan till Liljeholmen, när man kommit ut från stationen tar man vänster och följer cykelvägen som går ner mot sjön. På den södra och östra sidan av sjön är det asfalt och ganska öppet. På den västra är det skogsmiljö och underlaget är grus. På den norra sidan går det en brygga över sjön, i mitten av bryggan har man gjort en ordentlig rastplats. Det finns inga anpassade toaletter i området. Promenaden runt sjön är ca 2 km.

Uppsala

Vedyxaskogen

Vedyxa är ett friluftsområde öster om Uppsala och det finns flera vandringsleder i området, men det är den i Lunda som är lite mer intressant om man sitter i rullstol. Det finns en handikappparkering i Lunda, därifrån kan du man ta sig fram till viltvattnet på en bred stig som är anpassad för rullstol och barnvagn. Sträckan är cirka 400 meter och vilobänkar finns utplacerade. Intill viltvattnet, uppe på en liten höjd, finns en plattform som iordningställts som rastplats med grill och bord anpassade för funktionsnedsatta, det finns också ett förråd med torr ved. Från plattformen kan man blicka ut över viltvattnet och få se fåglar som knipa, kricka, gräsand, trana och häger.

Sittplats efter stigen
Anpassad toalett
Grusvägen till Viltvattnet
Grillplatsen vid Viltvattnet
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

©SKOGSTUR.INFO - 2016. Proudly created with Wix.com

bottom of page